58965.jpg
Kuva on vuoden vanha, mutta haitanneeko tuo! Veroilmoituksen viimeinen jättöpäivä on tiistaina, mutta minunpa ilmoitus on jo valmis!

Veroilmoituksen vaatiminen voi hetkittäin olla ongelmallista. Siksipä mukana toimitetaan täyttöohjeet, joista saa monenlaista neuvoa. Kaikkein vaikeimmin ymmärrettävä kohta on mielestäni tämä: "Jos rakennuksesta, rakennelmasta tai irtaimesta käyttöomaisuudesta on tehty veronhuojennuspoisto tai EVL 32 tai 40 §:issä tarkoitettu lisäpoisto, kohtaan 5 merkitään EVL:n säännönmukaisena poistona aina kyseisen hyödykkeen enimmäispoisto (esim. 25, 7 tai 4 %). Sijoitusomaisuudesta tehtyä poistoa ei merkitä tähän kohtaan. Säännönmukainen poisto on täytettävä aina kun poistoa on tehty, sillä sen perusteella määräytyy työnantajan sosiaaliturvamaksuluokka."

Täyttöohje sanoo, ettei minun tarvitsisi täyttää koko kyseistä lankettia n:o 62 Erittely varauksista, arvonmuutoksista ja kuluvan käyttöomaisuuden poistoista 2006: "Jos poistoja on tehty muustakin kuin irtaimesta käyttöomaisuudesta, tarkempi selvitys on annettava lomakkeella 62." Neljä sivua aiemmin taas lukee yksiselitteisesti: "Liittenä on annettava lomake 62". Samalla sivulla lukee myös, että puutteellisesta veroilmoituksesta on yleensä seurauksena veronkorotus. Päätin sitten täyttää myös lanketin 62, vaikka kaikki siitä ilmenevät tiedot löytyvät myös lanketista 5 sivuilta 2 ja 4. Minulle oli myös yllätys, että kaavakkeita oli tälle vuodelle rukattu uusiksi. Veroilmoitushan syntyy parhaiten apinoi... eikun emuloimalla edellisten vuosien papereita. Ensimmäiset vuodet nämä hommat hoiti kirjanpitäjä, jonka esimerkkiä seuraten homman pystyy tekemään oikein ilman syvällisempää ymmärrystä. Tänä vuonna piti muuttuneiden kaavakkeiden vuoksi ajoittain ajatella itse, iik!

Verotuksen yksinkertaistamista voisi mielestäni edelleen jatkaa. Jos kamerani akussa olisi virtaa, liittäisin oheen kuvan yhä ehjistä ranteistani. Enivei, verojutut ovat tälle vuodelle postitusta vaille valmiit. Hip hip huraa!