386204.jpg
Lukuisiin pieniin paheisiini kuuluu se, että paitsi ostan irtonumeroina myös tilaan jenkkilästä hömppälehtiä. Suomalaiset hömppälehdet maksavat helposti seitsemänkin euroa numerolta, kun taas mainospitoisen ja laajalevikkisen jenkkilehden vuosikerran saattaa saada kahdellakymmenellä dollarilla kotiinkannettuna. (Luen minä laadukkaampia lehtiäkin, tänä vuonna melkein tilasin Naturen. *seliseli*)

O on siis Oprahin lehti. Oprahilla on oma lehti, oma tv-show, oma kirjakerho, oma kustannusyhtiö jne. Oprahin lehden jokaisen numeron kannessa on Oprahin kuva. Oprah esiintyy myös lehden artikkeleissa ja lehden viimeisellä sivulla on Oprahin kirjoittama... kolumni. Oprah-lehden kolumnistina on siis Oprah. Uusimmassa numerossa on kilpailu, jossa joku onnellinen voittaa kylpyläloman Oprahin ja Gaylen kanssa. Oprah viettää kaiken vapaa-aikansa ja lomansa yhdessä Gayle-nimisen naisen kanssa. Oprah ja Gayle yöpyvät samassa hotellihuoneessa ja Gayle seuraa juhliinkin Oprahin avecina. Oprahin mukaan kyse ei kuitenkaan ole parisuhteesta vaan vain hyvästä ystävyydestä. Mahtaa kaapissa olla ahdasta.

Oprahin lehtimuodossa käsitellään kaikkea sitä, mitä naistenlehdissä muutenkin: ihmissuhteita, meikkejä, reseptejä, painonhallintaa, vaatteita, muotia, terveyden edistämistä, sisustamista, uutuuskirjoja ja -elokuvia. Oprah-lehdessä erikoisuus on syvällinen henkinen, hengellinen ja spiritualistinen ote. Tämä uskomaton oikea mielenlaatu ja asenne ovat se salainen ase, jolla Oprah selvisi riipivästä lapsuudestaan, nuoruudestaan ja varhaisaikuisuudestaan. Tämä primus motorina toimiva mystinen ulottuvuus on se, joka sai Oprahin elämänsuunnan muuttumaan. Vapauduttuaan negatiivisista tunteista ja sielu pääsi vapaaksi. Nyt Oprah on onnellinen, kaunis ja miljardööri.

Ryysyistä rikkauksiin -tarina ei pääse unohtumaan. Tässäkin numerossa Oprah jaksaa muistuttaa, kuinka häntä käytettiin seksuaalisesti hyväksi jo 10-vuotiaana ja 14-vuotiaana hän oli jo kokenut raskauden ja oman lapsensa kuoleman. Näitä tarinoita kansa rakastaa. Ja Oprah rakastaa meitä lukijoitaan. Oprah kirjoittaa kolumninsa (kuin) hyvälle ystävälleen uskoutuen. Syvimmät salaisuutensa ja menestyksensä avaimet hän kertoo meille. Tie menestykseen on meille kaikille auki. Kaikki on minusta itsestäni kiinni. Jos minusta ei tule miljardööriä, se johtuu siitä, että minä en luota itseeni. Tai ehkä en ole vapautunut negatiivisista olettamuksistani tai tunteistani. Ehkä kaikki ei ole mahdollista kaikille? Tämä on tyypillinen menestyksen esteenä oleva defensiivinen ajatuskulku, josta minunkin tulee yrittää vapautua.

Kyseessä on siis jonkinlainen aikuisten satu. Oprah on idoleista varmasti paremmasta päästä. Oprahin paras kohderyhmä koostuu tosin jo senikäisistä naisista, että he ovat mielestäni jo vähän liian vanhoja moiseen.

Tähän Oprah-maailmaan on ollut hulvattoman lystikästä tutustua, mutta eittämättä vitsi alkaa olla vanhentunut hyvissä ajoin ennen vuositilaukseni päättymistä.