80109.jpg
Tämä kirja on kuin katsausartikkeli: se ei tarjoa mitään uutta ja ihmeellistä, mutta sisältää selkeästi kirjoitetun äidinkielisen yleiskatsauksen siitä, mitä tällä hetkellä aihepiirin asioista ajatellaan. Kirjassa on monia aihepiirejä ja suhteellisen vähän sivuja. Niinpä yksittäistä asiaa käsitelläänkin melko lyhyesti ja siten pinnallisesti. Aihepiireihin on mahdutettu stressi (sisältäen eustressin, stressiperäiset sairaudet, oireiden tunnistamisen), uupuminen, rentoutuminen, itsensä johtaminen (eli "oman tarinansa kirjoittaminen"), rakentava itsekkyys, unelmat ja tavoitteet, arvot, tunteet, tunneäly ja vuorovaikutus.

Avaimet jaksamiseen, stressinpoistoon ja hyvään elämään ovat latistavan yksinkertaiset. Kirjan mukaan yli puolet suomalaisista työssäkäyvistä elää vähintään tunnin univajeessa. Se on todella paljon, joskaan luku ei vaikuta yllättävältä.

Hyvät harrastukset vaikuttavat myönteisesti. Yllättävää oli kuulla tutkimuksesta, jonka mukaan koettua terveyttä edistävät eniten kulttuuriharrastukset. Suurin vaikutus oli museossa käymisellä, sen jälkeen tulivat järjestyksessä käynnit konserteissa, elokuvissa ja taidenäyttelyissä. Kirkossa käyminen ja penkkiurheilu taas eivät vaikuttaneet koettuun terveydentilaan. Tässä voi tietenkin miettiä tutkimuksen kausaliteetteja: ehkäpä ihminen käy museossa vain ollessaan tasapainoisessa elämäntilanteessa. Tasapainoton ja onneton ihminen taas voi tuntea tarvetta hakeutua ennemmin jumalanpalvelukseen kuin taidenäyttelyyn.

Kirja muistuttaa ohimennen myös siitä, että tunteet ovat hyvin tarttuvia. Tässä kohdin tunsin vahvan piston sydämessäni. Tiedostan, että muiden ihmisten tunnetilat helposti vaikuttavat omiini. Suurta osaa ihmiskontakteista ei voi valita tai sulkea pois elämästään, osan kuitenkin voi. Vahvemmin voisin kontrolloida myös sitä mitä luen. Viime päivinä olen lukenut kolme kirjaa, joiden kristilliseen etiikkaan ja siitä juonnettuun hömpänpömppään oikeutuksensa perustava ihmisten alistaminen, manipulointi ja halventaminen on minua ärsyttänyt. (Kyllä, herrat Dunderfelt ja Tahkokallio, tarkoitan juuri teitä.) Silti olen nämä ärsyttäneet kirjat lukenut loppuun saakka.