53273.jpg

Viisisataa sivua teoreettista fysiikkaa - vieraalla kielellä, naurettavan pienellä fontilla ja ykkösen rivivälillä? Tämä teos onkin lojunut viime kesästä saakka kirjahyllyssäni koskemattomana. Sattuman oikusta päätin kuitenkin kokeilla kirjan lukemista ja yllätyin positiivisesti.

Kirja on tehty mahdollisimman yleistajuiseksi: se ei sisällä lainkaan matematiikkaa. Teos vilisee selkeitä ja yleistajuisia analogioita, jotka tekevät abstrakteista käsitteistä paljon helpommin ymmärrettäviä. Tämän yksinkertaisemmin modernia fysiikkaa tuskin voi enää esittää, mutta edelleenkin kirja on kaukana helposta ja nopeasta luettavasta.

Tämä kirja rapsuttaa vasenta aivolohkoani mukavasti kohdista, joita en tavanomaisesti joudu käyttämään. Mielestäni jo se, että haluan vapaa-ajallani lukea kvanttimekaniikkaa, on huippujuttu. Kvanttimekaniikan  ymmärtäminen on toki vielä paljon palkitsevampaa. Voin vain toivoa, että useampi alansa taitaja hallitsisi selkeäsanaisuuden ja opettamisen jalon taidon yhtä hyvin kuin Brian Greene.