109172.jpg
Kirjan kirjoittaja on kehittänyt Palm Pilotin, uuden mantereen kommunikaattorin. Sittemmin hän on kiinnostunut aivoista ja erityisesti älykkäiden koneiden rakentamisesta. Aivotutkimuksessa emme ole vielä päässeet yksimielisesti määrittelemään älykkyyttä, saati aivojen toimintaa. Hawkingille älykkyyden määritelmäksi älykästä konetta rakentaessa riittää kuitenkin kyky rakentaa analogioita.

Kirjan nimeksi sopisi myös "Insinööri aivotutkijana". Ajatus älykkäistä koneista on mielenkiintoinen ja kiinnostava, mutta Hawkingin kuva ihmisen mielestä on sangen yksipuolinen ja lattea. Analogioiden hakeminen aivojen ja koneiden väliltä on mielenkiintoinen ajatusleikki ja ideoiden synnyttäjä. Kuitenkin aivot ovat "kone", joka operoi niin upeassa ja häikäisevässä kertaluokassa, että sen toiminnan pelkkään ymmärtämiseen ihmiskunnalla menee optimistisesti ajatellenkin vähintään pari vuosikymmentä. Emme ainakaan toistaiseksi osaa vastata siihen, onko esimerkiksi tietoisuus vain hermosolujen synnyttämä aistitoiminto vai sisältääkö se joitain muitakin osia. Siksikin aivotoimintamme ja sielunelämämme latistaminen yksinkertaiseen nuolikaavioon tuntuu hengen köyhyydeltä.

Kirjan teksti on melko töksähtelevää. Tälläinen kirja on varmaankin keskivertosuomentajan painajainen. Puutteistaan huolimatta tällä teoksella on myös ansionsa - ainakin teoksen persoonallinen ote rapsuttaa lukijansa synapsiyhteyksiä lateraalisen ajattelun kohdista!