266369.jpg
Viime aikoina olen lukenut useita loistavia kirjoja, joiden lukeminen on ollut hidasta ja aikaavievää. Stumbling on Happiness on yksi niistä. Tämän kirjan asiasisällön olisi voinut kirjoittaa tiiviimmin ja vähäisemmillä esimerkeillä, mutta kirjan asiasisältö on mielestäni ehdottomasti takkuavan tekstin tahkoamisen väärti.  Stumbling on Happiness  ja Martin Seligmanin Authentic Happiness (josta blogissani lähipäivinä) ovat teoksia, joissa sekä käsitellään onnellisuutta akateemisena aiheena että annetaan elämänohjeita vieläkin onnellisemman elämän saavuttamiseen. Molemmat teokset suorastaan alleviivaavat sitä, että suurin osa alan kirjallisuudesta on itseapukirjoja mielenterveysongelmista kärsiville. Authentic Happiness ja Stumbling on Happiness taas haluavat tarjota eväitä onnellisten elämien tekemiseen vieläkin onnellisemmiksi.

Gilbertin kirja on näistä kahdesta deskriptiivisempi. Yksi kirjan punaisia lankoja on kysymys: "Why are we so bad at predicting what will make us happy and what will make us unhappy?" Onnellisuutta mittaavissa tutkimuksissa ihmiset ovat säännönmukaisesti onnellisempia tehdessään työtä kuin viettäessään vapaa-aikaa. Tv:tä katsoessa ihmisten mielentila on yleensä lievästi negatiivisen puolella. Kuitenkin suuri osa meistä viettää vapaaehtoisesti useamman tunnin katsoen töllötintä. Omasta elämästänikin huomaan tutkimusten kanssa yhteneväisen havainnon: mielialani on usein työpäivän jälkeen parempi kuin vapaapäivänä. Samoin oma tehokkuuteeni on töiden jälkeen paljon suurempaa kuin vapaapäivänä. Tehtävänä olevat työt haluavat usein täyttää niihin käytettävissä olevan ajan. Niinä päivinä, kun tehtävänä on vain pari asiaa, menee usein tunti tuumatessa ja toinen asiaa aatellessa.

Kirja on kirjoitettu suurelle yleisölle, eikä tämän kirjan populaaripsykologian ymmärtämiseksi tarvita mitään erityisiä taitoja (paitsi kolmannen kotimaisen kielen luetun ymmärtämistä). Kirjan asiatykitystä on myös kevennetty huumorilla, joka vetoaa kuivaan huumorintajuuni. Kirjan kaikkein hauskin ja ironisin pointti on kuitenkin siinä, että itseapukirjoista irti sanoutuva kirja on hyvinkin inspiroiva. Tämä kirja on muuttanut elämääni auttamalla minua tiedostamaan uusia seikkoja elämästäni vastaten hyvinkin kymmentä keskivertoa itseapukirjaa!