399175.jpg
Susan Jeffersin teoksen otsikko on käännetty hassusti: alkuperäinen nimike "Feel the Fear... and Do It Anyway" kuvaa tämän itseapukirjan sisältöä paljon osuvammin.

Minä todellakin tykästyin tähän pelkoa käsittelevään kirjaan. Me kaikki normaaleista normaaleimmat ja selkopäisimmätkin ihmiset tunnemme pelkoa. Harva kuitenkaan tiedostaa edes tätä asiaa: kaikki muutkin pelkäävät. Omasta mielestäni olen hyvin peloton vaikkapa sosiaalisissa tilanteissa, uusia ihmisiä tavatessa ja eri mieltä olemisessa. Tämän kirjan luettuani tiedostan kuitenkin entistä selvemmin, että hyvin mielelläni annan asioiden pysytellä nykytilassaan muutoksen sijaan. Taustalla piilee ajatusmaailma, että asiat ovat jo nyt hyvin. Asiantilan muuttaminen johtaisi hyvin mahdollisesti tilanteen huonomiseen. Kuuseen ei siis pidä kurkottaa katajaan kapsahtamisen välttämiseksi. Realistisesti ajatellen elämäntilanteiden harkittu muuttaminen nykyisestä mitä todennäköisemmin johtaisi vielä loistavampaan lopputulokseen. Muutos ja outous siis kummeksuttaa. Tämä on varmaankin täysin lajityypillinen ominaisuus, mutta ihmisen vähäinen vapaa tahto sijaitsee mielestäni juuri siinä, kun ihminen tietoisen harkitusti toimii geeniensä kutsua vastaan.

Kirja muistuttaa meitä myös siitä, että elämässämme tekemät päätöksemme ovat harvoin oikeita tai vääriä. Elämämme pienissä ja isoissa tienhaaroissa me joudumme valitsemaan. Valinnoistamme muodostuu yhdenlainen elämänpolku. Todennäköisesti useimmat elämämme valinnoista ovat oikeita, ne ovat vain erilaisia ja johtavat erilaisiin asioihin. Se, että emme valitse mitään, on myös hyvin aktiivista valitsemista. Useimmiten meidän kannattaa tehdä jokin hyvistä valinnoista sen sijaan, että annamme ajan kulua ja elämän päättää puolestamme. Tässäpä taas elämänläksyä vähäksi aikaa!