565040.jpg
Tämä kirja perehdyttää lukijan genetiikan perusteisiin. Kirjan aihepiirejä ovat geenien ja DNA:n rakenne, geenien toiminta, yleiskatsaus geenien säätelyyn sekä geenivirheisiin. Kirja esittelee myös geenitekniikan perusteita ja sovellusmenetelmiä. Etiikkakin saa oman tilansa teoksessa. Kaikkein mielenkiintoisinta luettavaa on kirjan loppukatsaus siitä, kuinka genetiikka on muokannut ihmiskuvaamme. Genetiikka on antanut aivan uudet mahdollisuudet tutkia evoluutiota ja lajien välisiä eroavuuksia.

Viimeisille sivuille kaiken muun sekaan on upotettu kirjan voimakkain kannanotto ja sanoma. "Kuitenkin rodun käsitteen käyttö ihmisbiologiassa on käynyt kestämättömäksi monestakin syystä. Geneetikot ovatkin jo kokonaan luopuneet rodun käytöstä tai ovat siitä luopumassa sikäli kuin se koskee ihmisiä." -- "Kun on tutkittu ihmislajin proteiinien ja geenien geneettistä muuntelua, on havaittu, että sekä proteiineista että geeneistä mitatusta muuntelusta yli 80 prosenttia on väestöjen sisäistä. Noin kahdeksan prosenttia muuntelusta on väestöjen välistä, rotujen sisäistä ja niin ikään vain noin kahdeksan prosenttia muuntelusta on rotujen välistä. Jos siis teemme ajatusleikin, että maapallon kaikki muut asukkaat paitsi suomalaiset kuolisivat, jäisi ihmiskunnan geneettisestä muuntelusta kuitenkin jäljelle yli 80 prosenttia." Ohhoh.

Suurimmalta osalta kirja ei ole oikein onnistunut. Kirja väittää olevansa yleistajuinen. Kuitenkin tämän kirjan asia on asiaan perehtymättömälle todella vaativaa luettavaa: "Rodut ovat saman lajin maantieteellisesti eri alueilla asuvia populaatioita, joiden geenitaajuudet poikkeavat toisistaan." Kirjasta uupuu myös kuvitus lähes kokonaan. Aiheeseen johdattelevassa kirjassa tulisi myös mielestäni selkeästi pitäytyä faktoissa. Kirjoittajan mielestä "mitään arvovapaata tiedettä ei edes ole olemassa". Ei tietysti olekaan, mutta se ei tee omien mielipiteiden naamioimisesta tieteellisen paradigman muotoon yhtään sen hyväksyttävämpää. Alan perusteet tuntevien lukijoiden voidaan olettaa kykenevän arvioimaan kohtaamaansa tekstiä. Mikäli genetiikkaan täysin perehtymätön lukija todella jaksaisi lukea tämän kirjan lävitse, ei hän mitenkään kykenisi siilaamaan tekstistä Portinin mielipiteitä tieteellisen tiedon seasta.