536310.jpg
Jonain heikkona hetkenäni tilasin Amazonin bestseller-listan perusteella Jim Collinsin menestysteoksen Good to Great: Why Some Companies Take the Leap ...and Others Don´t (sittemmin myös suomennettuna: Hyvästä paras). Tämän "sosiaalisektoreita" käsittelevän jatko-osan luulin olevan itsenäinen jatko-osa, mutta kyseessä onkin vain lisäluku voittoa tuottamattomia organisaatioita varten.

Kirjojen otsikko tiivistää kirjan oleellisen sisällön: mikä erottaa hyvän ja erinomaisen toisistaan, miten temppu tehdään ja millaista johtamista erinomaisuus vaatii. Collinsin mielestä johtajuus tulee nostaa uudelle tasolle. Ihmisten ja asioiden johtaminen ei enää riitä, vaan Collinsin mukaan johtajan tulee nousta uudelle tasolle, jossa "heidän kunnianhimonsa ensisijaiset ja päällimmäiset kohteet ovat asia, liike, missio, työ - eivät he itse - ja heillä on halu tehdä kaikkensa tyydyttääkseen tätä kunnianhimoa". No huhhuh. Collinsin kurinalaisuuden kulttuuri on mielestäni jo hetkittäin hieman pelottavaa. Collins kehottaa myös yritystä keskittymään ja erikoistumaan niihin ainoisiin alueisiin, joissa se voi olla maailman paras. Markkinat toki globalisoituvat, mutta ihan kaikkia tuotteita ei kuitenkaan vielä tarvitse tehdä koko maailman tarpeisiin. Kuluttajan tarpeisiin vastatessa myös paikallisuus tai kattava tuotevalikoima voi hyvinkin olla yrityksen paras valtti. Ainoa kohta, jossa olen Collinsin kanssa jokseenkin samoilla linjoilla, on henkilöstöpolitiikka. Collins painottaa, että oikeat ihmiset ovat yrityksen tärkein resurssi. Niistä vääristä tai vähemmin sopivista tulee hankkiutua eroon ensi tilassa. Väärien ihmisten jatkokouluttaminen, kurssittaminen, sopeuttaminen ja heidän kanssaan keskusteleminen on lähes kaivoon kannettua vettä.

Hauskaa(?) ajankuvaa on myös se, että Collinsin ajatukset tuntuivat joku vuosi sitten paljon kovemmilta, radikaalimmilta ja kyynisemmiltä kuin tänään. Yrityskulttuurien murros täällä kotomaassa on ollut valtavan nopea, ja tähän murrokseen me nopeaoppiset olemme suorastaan pelottavan hyvin sopeutuneet.