215366.jpg
Maija-Riitta Ollilalla on paljon fiksua sanottavaa. Persoonan valta -kirjassa on niin paljon asiaa, että siitä olisi helposti riittänyt kahdeksikin kirjaksi. Tämä kirja itse asiassa todennäköisesti toimisi paremmin niin, että sen aihepiiriä olisi supistettu ja jäljelle jääviä asioita käsiteltäisiin laajemmin.

Asiapitoisuus on tietysti myös tämän kirjan vahvuus. Ollila on selvästi filosofi, ja filosofin tavoin hän herättelee ihmisiä ajattelemaan asioita tarjoten tuoreita näkökantoja. Ollilan ote on omalaatuinen tavalla, jota on vaikea kuvata yhdellä sanalla. Tekstissä on jotain yksinkertaista vaivattomuutta, jolla se paljastaa nyky-yhteiskuntamme pyhiä lehmiä ja riisuu keisarilta uudet vaatteet. Ollila yksinkertaistaa asioita reilulla kädellä, mutta tämä tuntuu vain parantavan kirjan kontekstia. Mitään kunnioittamaton teksti ei kuitenkaan sorru hetkeksikään ylimielisyyteen vaan pysyttelee toteavalla linjalla.

Ollilan aihepiirit käsittelevät persoonaa, karismaa, valtaa, johtajuutta, ideologiaa, auktoriteettia ja median valtaa. Filosofia ei yleensä ole lempiaiheitani, mutta tätä kirjaa luin suurella ilolla.