113695.jpg
Hmm... Tämä ei ole ollenkaan niin pöhkö kirja kuin tuo toinen sisarensa, mutta en minä tähänkään kyllä ihastunut.

Useissa tutkimuksissahan on todettu, että naiset ovat sijoittajina miehiä selvästi varovaisempia. Naiset tavoittelevat sijoituksissaan varmempaa tuottoa pienellä riskillä ja siten harvemmin saavuttavat huippuvoittoja. Naiset myös sijoittavat vain ns. ylimääräistä rahaa, miehet taas - erm, talonsa? (Kai pieni kärjistäminen aina sallitaan?) Minusta on irstasta ajankuvaa, että pienten riskien sijoittamista pidetään turvallisen vaurastumisen sijaan jokseenkin ilkkumisen arvoisena asiana. Tässä sijoitusasiassakin on nähtävissä arkkityyppiset evoluutiosta kantautuvat käytösmallit: Terveelle XX-kromosomistolle kuuluu vaaran karttaminen ja turvallinen vaurastuminen. Y-kromosin omaaville kuuluu riskinotto: osa heistä päätyy parantamaan vanhaa, suurin osa ei.

Naiset ja miehet myös tuhlaavat viikkorahansa eri asioihin: siinä missä naiset raidaavat vaatekaupat ja meikkistandit, miehet ostavat enemmän cd- ja dvd-levyjä ja teknisiä vimputtimia. Edelleen en suostu arvottamaan näitä preferenssejä: miehet ja naiset ovat tältä osin erilaisia, eivät toistaan parempia tai huonompia. Aika useinhan mielipide tuntuu jakautuvan niin, että meikkiosastolle käytetyt 200 euroa ovat silkkaa hulluutta, mutta 40 000 euron auto, siinäpä vasta oiva investointi! Toki käytetyn auton jälleenmyyntiarvo peittoaa käytetyn kosmetiikan vastaavan, mutta loppujen lopuksi kyseessä on välttämättömien hankintojen tai uran edistämisen sijaan harrastemenot.

Nämä ajatukset ovat siis täysin omiani; tämä kirja ei yllä minkäänlaiseen pohdintaan. Kirja kertoo  vain meille, että naisen tulee pelata kuin mies. Joissain kohdin tämä kirja myös samastaa typerän ja naisellisen käytöksen toisiinsa. Naiselle tyypillinen käytös esim. shoppailuharrastuksen muodossa ei ole mikään taloudellinen ongelma. Taloudellinen ongelma syntyy siitä, mikäli ei hallitse rahankäyttöään ja elää yli varojensa. Perustavaa laatua oleva ongelma ei ole se, että pariskunta oli siirtänyt omaisuutensa naisen anopin nimeen miehen myöhemmin halutessa avioeron. Varsinainen ongelma on siinä, että perustaa yhteisen talouden raha-asioistaan huolehtimaan kykenemättömän maksuhäirikön (love the word btw) kanssa. Pienen ihmisen perustaloudenhallintaan tätä kirjaa huomattavasti parempi opas on maalaisjärki.