152339.jpg
Ehh, mitä tapahtui? Luin kesäkuussa Airaksisen kirjan Vanhuuden ylistys. Se oli mainio teos. Tästä teoksesta taas saa vaikutelman, että sen kirjoittaja on grandiositeettiharhoista kärsivä mielenterveyskuntoutuja.

Kirja on kantensa mukaisesti todellakin selkeä ja suorasukainen. Suorasukainen tarkoittaa tässä yhteydessä, että kirjoittaja ammentaa kymmeniä viittauksia laajasta seksuaalisten perversioiden ja internetin pornosivujen tietämyksestään. Laajalti huomiota saavat myös väkivaltafantasiat ja sadismi, addiktiot, tapot, murhat, itsemurha sekä mielenterveysongelmat. Mitäpä muuta onnellisuuden opas voisi käsitelläkään!

Selkeys tarkoittaa Airaksisen mattinykäsmäistä tapaa kertoa asioista: "Elämänhallinta on lopulta pelkkä ummetus." "Pyssy on peniksen symboli ja siksi siitä jaksaa aikuinen nainenkin kiinnostua." "Kateus on paha tunne. Ja  koska se on paha se on kielteinen." Airaksinen väläyttää myös dialogin tajuaan: "Miehet ajattelivat: voi vittu kun saisi kerran naida tuollaista." Kirjan otsikkoakin kirjassa sivutaan: "Totean vain lyhyesti että ihminen on joskus onnellinen." Ja loppuun sijoitetaan kirjan viisauden kiteytymä: "Maailmankaikkeuden ulkopuolelle ei voi haluta, koska siinä on kaikki." Tämän lauseen korrelaatti on "maailmankaikkeuden ulkopuolelle". Niinpä lauseen merkitys on siis, että kaikki on maailmankaikkeuden ulkopuolella. Maailmankaikkeuden sisäpuolelle ei siis voi haluta, koska kaikki on maailmankaikkeuden ulkopuolella....

Tämä kirja myös vilisee siinä määrin pilkkuvirheitä ja vajaita lauseita, etten tullut onnelliseksi vaan päänsärkyiseksi. Nerot eivät ilmeisesti tarvitse kustannustoimittajia, oikeinkirjoitusta, loogisuutta tai faktojen tarkastamista. Niinpä kirjan alussa kirjoittaja on buddhalainen ja keskivaiheilla ateisti,  kauppaneuvos Paukku on kirjassa ristitty Martti Tuomiseksi ja matkaillessa voi pistäytyä Olympialaisissa tai vaikkapa Uudessa Seelannissa.

Yhteenvetona tästä kirjasta voisi käyttää kirjan vitsejäkin vanhempaa aforismia: Neroja ei koskaan ymmärretä. Mutta se, että sinua ei ymmärretä, ei vielä tee sinusta neroa.