256996.jpg
Duodecimin Hippokrates-sarja ei pettänyt tälläkään kertaa - Hyvä, paha aurinko on mainio kirja. Tiettyä puisevuutta ei voi millään välttää, kun tehtävänä on kirjoittaa kirja auringonvalon vaikutuksesta terveyteen. Teos on kuitenkin selkeää helposti ymmärrettävää asiatekstiä.

Mitäs minä tästä opin? No tietysti sen, että kannattaa muuttaa Espanjaan. Kirjan sanoin "...pimeydessä sikiää sellaisia ihottumia kuin seborrooinen ekseema eli taliköhnä tai atooppinen ihottuma...". Sinä vuonna, kun minulla diagnosoitiin atooppinen ekseema, suositeltiin mahdollisimman harvaa ja pikaista peseytymistä. Tämäkin on kääntynyt päälaelleen: "Muu atooppisen ihottuman hoito käsittää päivittäiset pesut periaatteella: mitä enemmän ihottumaa, sitä enemmän pesua ja mitä enemmän infektion merkkejä, sitä enemmän saippuaa. Saippuapesu ei liuota keramideja. Ne liukenevat vain orgaanisiin liuottimiin. Pesu, tapahtuupa se sitten suihkussa, kylvyssää tai uimassa, vettää kuivan ihon maksimaalisesti. Vesi sidotaan sitten ihoon kosteus- tai perusvoiteella." Olen siis ollut varsinainen edelläkävijä, sillä tapaan käydä joka ilta kylvyssä. Tähän asti se on ollut vain kivaa, nyt se on myös ehkäisevää terveydenhoitoa!

Espanjaan kannattaa muuttaa myös siksi, ettei siellä tarvitse kärsiä kaamosmasennuksesta. Vaikka en taudin kriteereitä täytäkään, olen ns. valolla käyvä. Näin helmikuussa aurinko paistaa hetkittäin jo ikkunasta sisäänkin ja kolmen kuukauden kaamoksen ja hidaskäyntisyyden jälkeen olen täynnä hyvää mieltä, tarmoa ja energiaa. Kirjan mukaan kirkasvalohoito auttaa. Omasta mielestäni kelmeä lamppu on auringon irvikuva ja täysin tehoton.

Espanjaan muutettua kannattaa muistaa auringonsuojavoiteet. Tämä kirja on sitä mieltä, että kukaan ei tarvitse edes tropiikissa korkeampaa suojakerrointa kuin 15. Omasta mielestäni tämä on järkeenkäypää, sillä SPF 15 suodattaa 95 % UVB-säteilystä, eikä SPF 43455435:kään yllä 100 % suodatukseen. Suojakerrointa nostamalla saavutetaan vain vähäistä hyötyä, hintaero vaikkapa SPF 15 ja SPF 40 -voiteiden välillä taas on hurja. Kirja muistuttaa myös siitä, että voidetta on käytettävä runsaasti. Ihmiset käyttävät yleensä vain puolet tai neljänneksen siitä määrästä, mitä voidetta tarvitaan teoreettisen suojausvaikutuksen saavuttamiseksi. Voide tulee levittää 15-30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Voidetta tulee lisätä jo 15-30 minuutin auringossa oleskelun jälkeen ja tämän jälkeen 1-2 tunnin välein sekä aina uinnin jälkeen. Voiteessa on oltava myös UVA-suoja.