91001.jpg
Ensimmäisissä luvuissa tämä kirja suorastaan tempaa mukaansa. Kirjan loppuosa on ikävä kyllä sekavaa ja turhan korkealentoista. Luovasta ajattelusta on julkaistu kattavampiakin teoksia, mutta tämä teos on ehdottomasti suositeltavaa luettavaa!

Kuinka kehittää divergoivaa ajattelua ja tehdä usein lateraalisia loikkia?

Ensiksi tulee löytää oikea ongelma. Edes Einstein ei pystynyt löytämään ratkaisua, mikäli ongelma on väärä. Ongelman täytyy olla mahdollinen; siihen täytyy olla olemassa mielikuvituksellinen ratkaisu, joka ei vastaa alkuperäisiä ongelmia. Esimerkiksi käyttökelvottomasta ongelmasta käy seuraava: "Haluan lentää räpyttämällä käsiäni kuin lintu." Ongelmasta tulisi mahdollinen, jos ratkaisuksi riittäisi jalkojen irtoaminen maasta. Määrittele ongelma korkeintaan 25 sanalla. Kirjaa ylös myös tarpeet, jotka johtavat ongelmaan. Voit myös määritellä ongelmaan mahdollisesti liittyvät alaongelmat.

Toiseksi tulee murtaa kaavoja. Kaavojen murtaminen repii vanhoilta urilta ja synnyttää uusia ideoita. Hylkää vanhat vastaukset ja etsi uusia. Älä välitä rajoituksista. Yksinkertaista ongelmaa. Mieti, mitä hyvää ratkaisusta seuraa. Mieti, mitä harmeja ongelma ratkaisemattomuudesta seuraa. Kutista tai laajenna ongelmaa rikastuttaaksesi ajatteluasi. Poista menestyksen esteet.

Kolmanneksi: riko sääntöjä. Jos mahdolliset vaihtoehdot eivät sovi ratkaisuksi, on etsittävä mahdottomia vaihtoehtoja.

Ja sitten ratkaisuun... Merkittävät ratkaisut harvoin näyttävät siltä ensimmäistä kertaa esitettäessä. Suurimmatkin läpimurrot ovat aluksi vaikuttaneet kelvottomilta oleviin käsityksiin verrattuna.