152846.jpg
Duodecimin Hippokrates-sarja ei ole pettänyt vielä kertaakaan. Sitä ei tee myöskään tämä hiljattain ilmestynyt yleistajuinen katsaus kehitysbiologiaan, evoluutioon ja perinnöllisyyteen. Nämä aihepiirit ovat ummikolle melko vaikeasti aukeavia alueita, mutta tämän kirjan teksti ja kuvitus tekevät aihepiiristä helpommin perehdyttävän.

Erityisen ansiokkaana pidän kirjasta löytyvää piirakkakaaviota, joka kertoo eliöiden genomin samankaltaisuudesta: Kaikilla eliöillä (kuten ihmisillä ja bakteereilla) on yli 20 % yhteisiä solujen perustoimintoja koodaavia geenejä. Kaikkien aitotumallisten genomista yli 50 % on yhteistä ja kaikilla monisoluisilla eläimillä on yli 75 % yhteisiä geenejä. Selkärankaiset taas jakavat noin 99 % geeniperimästään. Tätä taustaa vasten usein kontekstistaan irrotettuna käytetty slogani "Ihmisellä ja simpassilla on yli 99-prosenttisesti samat geenit" kuulostaa huomattavasti vähemmän raflaavalta ja pelottavalta.

Vahvalla faktapohjalla lepäävä teos on myös kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Kirja siteeraa eteläafrikkalaista kehitysbiologia Lewis Wolpertia: "Elämän tärkein tapahtuma ei ole syntymä, häät tai kuolema, vaan gastrulaatio." Tämä huuli tosin avautuu ehkä noin promillelle maailman väestöstä. Itse yritän kuitenkin muistaa tämän elämänohjeen mielessä silloin, kun pikkuasiat seuraavan kerran pukkaavat ärsyttämään. Don´t sweat the small stuff...