690100.jpg
Hmm... tämän kirjan epäilen lukeneeni joskus vuosia aiemmin. Varmuuteen en asiasta kuitenkaan päässyt. Yksi syy bloggaamiseeni oli se, että muistikuvat lukemistani kirjoista tuntuvat olevan kovin katoavaisia.

Kirja perustuu kolmekymmentä vuotta kestäneeseen seurantatutkimukseen kansakoulun toisluokkalaisista 36-vuotiaiksi. Suurin osa tuloksista oli minulle yllätyksetöntä, mutta aina joukkoon mahtui jotain uuttakin. Teoksen mukaan 36-vuotiaan naisen työhön kiinnittyminen on ennustettavissa jo 8-vuotiaan tytön sosiaalisen käyttäytymisen perusteella. Varhainen konstruktiivisuus ennusti naisen voimakasta ja ahdistuneisuus heikkoa työhön kiinnittymistä. Lapsuuden ja murrosiän energisyys onkin tytöille voimavara ja myönteinen ennuste elämässä selviytymiselle. Tyttöjä tulisikin pienestä pitäen kannustaa aktiivisuuteen, omaehtoisuuteen ja itsenäisyyteen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää arkojen ja pelokkaiden tyttöjen rohkaisemiseen ja mukaan vetämiseen niin kotona ja tarhassa kuin koulussakin. Aikuisiässä ulospäinsuuntautuneisuus edisti naisen voimakasta työhön kiinnittymistä. Sitä vastoin 27-vuotiaan neuroottisuus oli yhteydessä heikkoon työhön kiinnittymiseen.

Hurjimpia tuloksista olivat ne, joissa työttömien joukossa tietyissä miesten ikäryhmissä yli 80 % oli tupakoivia ja yli 90 % alkoholin ongelmakäyttäjiä. Tulokset olivat samansuuntaiset naisilla, mutta prosenttiosuudet olivat kuitenkin selkeästi pienemmät. Hui.