377631.jpg
Juhani Seppänen on ollut neljännesvuosisadan alkoholin suurkuluttaja. Päivittäin kuluu kolme litraa olutta, tämän lisäksi hän juo vielä säännöllisesti muutakin alkoholia. Työ, perhe ja talo ovat yhä tallella, joten perusteluksi raitttiuteen tarvitaan introjektion ja kirjan kokoiset projektit.

Määräaikaisesta sitoutumisesta raittiuteen kertova kirja alkaa takkuisasti tyyliin "olin juhlissa ja siellä oli seuraavia nimeltämainittuja julkkiksia". Kirjan edetessä teksti yltää paikoittain mielenkiintoisiin ja yllättäviin ajatusleikkeihin, näistä mainittakoon alkoholin toksisuuden vertaaminen ruuan lisäaineisiin. Alkoholin turvallinen päiväannos aikuiselle on 10 ml olutta tai 5 ml viiniä. Tätä voinkin arvuutella seuraavalta henkilöltä, joka kommentoi kevytcolan kulutustahtiani...

Selvästi juovuksissa on hetkittäin hauska kirja, mutta suuri osa kirjasta oli minulle lievää pakkopullaa. Saadakseni tämän kirjan käsiini jouduin olemaan kuukausitolkulla kaupunginkirjaston varauslistalla. Siihen nähden odotukseni jäivät täyttymättä. En tiedä, kuuluuko tämä teos jonkin oppilaitoksen vaatimuksiin vai lieneekö aihe vain lukuisia suomalaisia kiinnostava.