80100.jpg
Alkuperäisteos Use Your Head on jo vuodelta 1974, mutta tämä kirja on edelleen ajanmukainen. Buzanin tunnetuin teos on "How to Mind Map". Mind mappien eli miellekarttojen tekeminenhän oli kuuminta hottia 1990-luvulla (80-luvulla sitä uusinta uutta olivat ranskalaiset viivat, nyt 2000-luvulla piirrettään vuokaavioita).

Mind mapin perusteet ovat luettavissa jo tässä kirjassa. Samoin Buzan opettaa lukemaan tekstiä nopeammin. Tutkitusti nopeat lukijat myös muistavat enemmän lukemastaan.

Mielenkiintoisinta oli lukea muistista ja unohtamisesta. Buzanin mukaan tunnin kestävästä oppimisjaksosta on unohtunut kahden vuorokauden kuluessa ainakin 80 % opituista yksityiskohdista. Hurja luku, mutta opiskeluaikoja muistellessani se tuntuu hyvin uskottavalta.

Kertaaminen on siis opintojen äiti. Buzan suosittelee, että tunnin oppimisjaksoa tulisi seurata 10 minuutin kertaus heti 10 minuutin kuluttua. Toinen kertausjakso olisi sijoitettava vuorokauden päästä edellisestä ja sen olisi kestettävä 2 - 4 minuuttia. Kolmannen ja neljännen kertauksen tulisi kummankin kestää kaksi minuuttia ja ne olisi sijoitettava viikko ja kuukausi edellisestä kerrasta. Tämän jälkeen aineisto säilyy pitkäkestoisesta muistissa. Jonkin verran tätä sovelletaan mm. vieraiden kielten oppikirjoissa. Täytyypä joskus kokeilla tämän periaatteen pitävyys!

Aktiivisen oppimisjakson tulisi kestää vain 20 - 40 minuuttia, ja tämän jälkeen tulisi pitää tauko. Opiskeltavia kirjoja Buzan kehottaa lukemaan itsestä mielekkäältä tuntuvassa järjestyksessä kannesta kanteen -tyylin sijaan. Vaikeisiin kohtiin ei sovi juuttua vaan niiden yli tulee hypätä ja palata asiaan myöhemmin. Muistiinpanoja kirjoittaja suosittelee tehtävän vasta, kun teksti on luettu läpi jo ainakin kertaalleen.