200807.jpg
Kirjan alkuperäisteos The Evolution of Desire, Strategies of Human Mating ilmestyi jo vuonna 1994. Tämän syksyn suomenkielinen uutuusteos Halun evoluutio on kirjan uusi, ajanmukaistettu painos.

Puhtaan evoluutiobiologian soveltaminen ihmislajiin oli aikanaan uraauurtava ja useaa ihmisryhmää loukkaavakin teko. Sittemmin ajatukseen on totuttu ja aiheesta on julkaistu useita suomenkielisiäkin teoksia. Siksipä Halun evoluutio tuntuukin mielestäni olevan jonkin verran aikaansa jäljessä oleva geneerinen toisinto jo sanotusta. Kirja on sinällään hyvinkirjoitettu, selkeä ja kiinnostava. Aihe on kuitenkin jo niin käsitelty, ettei siitä kannata enää uutta teosta tai painosta ottaa ilman selkeää uutta sanottavaa.

Evoluutiobiologia tuo uutta näkökulmaa ihmiskäsitykseemme, mutta nykyisin aiheesta soisi jo kirjoitettavan hieman moni- tai poikkitieteellisemmin. Kirjoittajan mielestä esimerkiksi raiskaukset voidaan tulkita lähes yksinomaan puolisokilpailussa epäonnistuneiden miesten yrityksiksi jatkaa geenejään. Samoin murhaajien enemmistö on miehiä: Bussin mielestä tämä kertoo lähinnä vain miesten biologispohjaisesta aggressiosta kilpakosijoitaan kohtaan. Vaikka olemme yksi laji muiden joukossa, kaiken selittäminen itsekkäillä geeneillä on lähinnä putkinäköistä fakki-idiotismia. Evoluutiopsykologian jonkinasteista integraatiota tai lähentymistä kohti psykologiaa ja muita luonnontieteitä on syytä toivoa - ei vähiten evoluutiobiologian vakavasti otettavuuden säilyttämiseksi.