73814.jpg
Lisää Rastorin taskukirjoja! Nämä ovat aivan loistavia. Ainoa pikkiriikkisen ärsyttävä seikka on melko suora käännös, josta seuraa kömpelöitä termejä ja liikaa "sinä-passiivia".

Motivaatio ei ole ominaisuus tai luonteenpiirre. Lähes kaikki ihmiset ovat motivoituneita johonkin, oli kyseessä sitten vapaa-ajan harrastus tai työprojekti. Yleisellä motivaatiolla tarkoitetaan ihmisen halua kehittää jotain, saavuttaa jotain ja vaikuttaa johonkin. Projektiin taas saa sitoutumaan erityinen motivaatio.

Mitä erityinen motivaatio edellyttää? Kirjan mukaan:
  1.  Tervettä tasapainotilaa ponnistuksen ja rentoutumisen välillä
  2.  Uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin. Fatalistia on vaikea motivoida tavoitteelliseen ponnisteluun.
  3. Sopusointua tunteen ja älyn välillä. Tunneälyäsi pitää sinun kuunteleman, eikä sitä vastaan taisteleman.
  4. Oikeaa ajallista perspektiiviä. Tulevaisuuteen suuntautuvat ihmiset ovat valmiimpia ponnistelemaan "viivästetyn palkinnon" (delayed gratification) eteen kuin nykyisyyteen ja menneisyyteen suuntautuneet ihmiset. Ajallinen perspektiivi on ihmisillä jossain määrin tilannesidonnainen.
Kuinka motivoida itseänsä? Ihminen voi olla motivoitunut vain, jos hänellä on tavoitteita. Aseta siis itsellesi tavoitteita. Niiden tulee olla:
  1. Realistisesti muotoiltuja eli saavutettavissa
  2. Haastavia
  3. Houkuttelevia. Tavoitteen saavuttamisella pitää olla miellyttäviä seurauksia.
  4. Mitattavia. Aikarajoista on apua.
  5. Itsellesi merkittäviä.
Onnistuminen tai epäonnistuminen riippuu loppujen lopuksi siitä, miten hyvin pystyt itse pätevöitymään saavuttaaksesi tavoitteesi omin voimin. Tietoja, taitoja ja pätevyyttä tuleekin jatkuvasti kehittää. Kirja kehottaa huomioimaan seuraavat osa-alueet: ammatillinen pätevyys, ongelmanratkaisutaito, sosiaaliset taidot sekä motiivit ja asenteet.

Lopuksi - ajattele positiivisesti! Vahvista positiivisia olettamuksia:
Toiminnallani on merkitys. Minulla on tavoitteita ja tulen saavuttamaan ne. Toimintani ja ajatteluni on arvojeni ja tavoitteideni mukaista. Voin vaikuttaa asioihin, kun teen niiden eteen jotain. Olen aktiivinen ja toiminnanhaluinen. Tiedän, milloin ja miten minun pitää rentoutua.