200240.jpg
Onnellisuus on Markku Ojasen syksyn uutuuskirja. Samoja teesejä käsitteli myös Ojasen muutaman vuoden takainen teos Ilo, onni ja hyvinvointi. Ilmeisesti olen lukenut pari onnellisuuskirjaa liikaa, sillä tämä alan uusin opus tuntui melko yllätyksettömältä ja hetkittäin suorastaan lattealta. Teos on kyllä esimerkillisen hyvin kirjoitettu, selkeä ja helppolukuinen.

Valmiita vastauksia kirjoittaja ei uskalla teoksessaan antaa, eikä teos haasta miettimään onnellisuuteen johtavia tai vaikuttavia tekijöitä. Tiedemiehen tapaan Ojanen kertoo, että liikunta näyttäisi vaikuttavan onnellisuuteen ja tämä yhteys on nähtävissä sekä lyhyemmällä että pitemmällä aikavälillä. Ehdottoman asianmukaista muttei mitenkään inspiroivaa luettavaa.

Väkisin tiristämällä tästä kirjasta löytyy muutama suuntaviiva matkalla onneen. Tarvitsemme mielekästä tekemistä ja haasteita omille taidoillemme. Yhdessäolo on jokaiselle ihmiselle tärkeää - samoin positiivisten asioiden jakaminen. Moni ohjeista lähestyy uskontoa ja onnellisuutta: usko tai maailmankatsomus, hyveiden noudattaminen, oikeudenmukaisuus, anteeksianto, rakkaus, kiitollisuus, armo ja lähimmäisten auttaminen löytyvät myös useimmista uskonnoista.