152849.jpg
Lasken oman keski-ikäistymiseni merkiksi sen, että viime aikoina olen havainnut useampia mielenkiintoisia Talentumin julkaisemia kirjoja. Olisihan se pitänyt arvata, että kiinnostukseni oopperaan oli vasta alkusoittoa!

Luovan luokan esiinmarssi on suora käännös jo vuonna 2002 julkaistusta teoksesta "The Rise of the Creative Class". Vahvasti ajan hermolla kulkevassa teoksessa neljäkin vuotta vaikuttaa kovasti teoksen ajankohtaisuuteen. Harkittavaksi olisi ehkä kannattanut myös ottaa teoksen pieni muokkaaminen suomalaisiin oloihin: kokonaiset kappaleet Yhdysvaltojen eri kaupunkien ja osavaltioiden välisistä vertailuista eivät ole suomalaiselle lukijalle oleellista sisältöä.

Pienistä puutteistaan huolimatta tämä teos on kuitenkin mainio. Floridan teos on luovaan ytimeen kuuluvan ihmisen luomus: se luo kokonaisen uuden teorian, jonka testaaminen ja arvionti on mahdollista vasta vähän myöhemmin.

Teoksen mukaan luovan luokan jäsenet valitsevat asuinpaikkansa vapaasti. Jenkeissä on toki perinteisesti totuttu muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle siinä missä vaikkapa suomalaiset ovat usein hyvinkin paikkakuntaansa sitoutuneita. Luovan luokan jäsenet kuitenkin muuttavat ja valitsevat asuinpaikkakuntansa aktiivisesti. Työpaikka on toki merkittävä tekijä, mutta yhtä merkityksellistä luovan luokan jäsenille on paikkakunnan virikkeellisyys ja houkuttelevuus. Niinpä luovan luokan jäsenet kerääntyvätkin samoille paikkakunnille. Tämähän on totta myös Suomessa.

Floridan mukaan luovia ihmisiä vetävän keskuksen syntyä voidaan pitkälle ennustaa. Yllättävimpänä mittarina hän pitää kaupunkien homo- ja lesbovähemmistön määrää (Gay Index). Siellä, missä homoja ja lesboja on paljon, on ympäristön suvaitsevaisuus tavanomaista korkeampaa. Näille suvaitseville paikkakunnille myös kerääntyy enemmän luovan työn tekijöitä. Florida on talousmaantieteen professori ja kehittelee kirjassaan luovien keskusten ennustamista laajastikin.

Mielenkiintoisena pidän myös luovan luokan käytöksen ja trendien ennakointia. Itse ainakin olen tunnistavinani ihmisryhmän, joka ei enää arvosta tavaroiden omistamista. Tämä ryhmä on ylpeä siitä, että heidän kotinsa on kalustettu Ikean kamoilla kalliimpien merkkien sijaan. Tavaroiden haalimisen sijaan tämä ihmisryhmä arvostaa elämyksiä ja panostaa kalliisiin illallisiin, matkailuun ja elämyksellisiin harrastuksiin.

Tälle kirjalle on myös julkaistu jatko-osa: "Luovan luokan pako - uusi globaali kilpailu kyvyistä". Jatko-osankin tulen ehdottomasti lukemaan!