65624.jpg
Lisää kevyttä luettavaa tarjosi ihan oikea tutkimus lottomiljonääreistä. Miten lottovoitto muuttaa elämää?

Suurin osa haastattelun myöntäneistä lottovoittajista oli pyrkinyt salailemaan voittoaan. Osa oli peitellyt voittoaan vain kaukaisemmilta tuttavilta ja tuntemattomilta ihmisiltä, mutta mahtuipa joukkoon niitäkin, jotka eivät kertoneet voitosta edes omille lapsilleen. Suurin osa jatkoi elämäänsä melko lailla entiseen malliin.

Lottovoittajat kokevat monenlaisia uhkia sekaisinmenosta lähiympäristön kateuteen . Kirjoittajat puhuvatkin lottovoittajan kirouksesta kertovasta myytistä. Siinä lottovoittaja riehaantuu onnesta, käyttäytyy holtittomasti ja muuttuu toisenlaiseksi. Tällöin voittajaa rangaistaan sekä ympäristön muuttuvalla suhtautumisella että yleensä myös joutumisella köyhyyteen, vankilaan, mielisairauteen tai hautaan. Lottovoittajat taistelevat tätä kirousta vastaan hallitsemalla kuluttamistaan: "Mikäli pahalle antaa pikkusormen, se vie koko käden."

Myyttejä ja maagista ajattelua ei tästä kirjasta puutu. Jäin ihmettelemään samantapaisina toistuvien kertomuksien samanlaisuutta ja latteuttakin. Jotenkin ne vaikuttavat enemmän ulospäin annettavalta julkisuuskuvalta kuin ihmisten omilta kokemuksilta.