656098.jpg
Kirjan takakannesta: "...ensimmäinen suomalainen esimiehille suunnattu teos tunneosaamisen perusteista. Se soveltyy hyvin myös muille, esimerkiksi asiantuntijatehtävissä työskenteleville. Teoksessa tunneosaamisella tarkoitetaan tunteiden havainnoimiseen ja säätelyyn liittyviä kykyjä ja taitoja, joiden kehittämisestä on hyötyä sekä työntekijöille itselleen että yrityksille. Perkele! esittelee kykypohjaisen tunneälyteorian ja keinoja, joilla lukija voi kehittää tunneosaamistaan."

Kykypohjaisen tunneälyteorian? Lienen viettänyt muutaman illan liikaa ns. kovan tieteen parissa ja kohdannut pari kertaa liikaa hassuja johtamistapoja. Siinäkö sitten syy, ettei tässä kirjassa ole mielestäni mitään päätä eikä häntää. Kirjaan on taidokkaasti liitetty ns. asiantuntijahaastatteluja ja yleviä elämänohjeita ja lausahduksia. Kuitenkin kirjan varsinainen oma osuus on suorastaan olematon: "Tunnetasolla kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pieninkään asia ei ole merkityksetön. Johtamisen perustehtävänä onkin johtaa keskustelua ja yhteisön tunnetilaa. Tämä tapahtuu pyrkimällä tietoisesti herättämään ihmisissä myönteistä resonointia riitasointujen sijaan." Miksi tämä on johtamisen perustehtävä? Johtamisen perustehtävä on pitää yhteisö hyvällä tuulella? Johtajan tehtävänä on tietoisesti herättää ihmisissä myönteistä resonointia? Millä tätä teoriaa perustellaan? Miksi se olisi edes yhtä varteenotettava kuin muut johtamisen teoriat?

Pihvin puuttuessa tilaa on latteuksille, itsestäänselvyyksille ja psykohöpinälle: "Johtamista ilman tunteita ei siis ole olemassakaan. Kaikkeen inhimilliseen kanssakäymiseen liittyvät aina tunteet, tiedostamatta tai tiedostettuna. Ihminen on laumaeläin, joka viestii nopeimmin juuri tunneviestien välitykselle. Itämaisia filosofioita mukaellen: ei ole yhtä ihmistä ilman toista. Kaikki liitymme kaikkiin." Tämä kirja näyttää jo liittyneen läheisessä kirjakaupassa alekirjojen laariin.