256995.jpg
Tämä manuaali on suunnattu niille aloille työskenteleville, joissa riski kohdata väkivaltaisia ihmisiä on suuri. Suhteellisesti eniten väkivaltaisuutta esiintyy sosiaali- ja terveysaloilla, mutta riskialoja ovat myös työvoimahallinto sekä kaupan ala.

Kirjasta voi hyvin ammentaa opastusta itselleen, vaikkei väkivaltaisuutta joutuisi kohtaamaankaan. Itselleni on ryhmädynamiikasta ainakin tuttua se, että aggressiiviset ihmiset pyrkivät alistamaan ihmisiä, jotka eivät koskaan suutu. Kirja ei kuitenkaan osaa vastata, miten tällaista käyttäytymistä voitaisiin tehokkaimmin torjua. Kirjan mukaan väkivaltaisilta ihmisiltä puuttuu kosketus omiin tunteisiinsa. Niinpä he voivat esimerkiksi huutaessaan hyvin vihaisina kieltää olevansa suuttuneita.

Kaikille tuttua lienee affektiivinen käytös, jossa tunteidensa vallassa oleva ihminen ei pysty kuuntelemaan toisen ihmisen ilmeitä, eleitä ja sanoja oikein. Affektiivisessä purkauksessa ihminen suodattaa tiedon omien \"aurinkolasiensa\" kautta ja muokkaa tiedon vastaamaan omia ennakkokäsityksiään ja -asenteitaan. Mitä suurempia tunne-elämän ongelmia ihmisellä on, sitä vaikeammaksi vuorovaikutus hänen kanssaan muodostuu. Psyykkisesti sairaan ihmisen todellisuudentaju voi olla niin vääristynyt, että hänen kanssaan kommunikointi on todella vaikeaa.