124102.jpg
Tämä on Stakesin julkaisema turvataitokasvatuksen oppimateriaali. Turvataitokasvatus on suunnattu 5-11 -vuotiaille lapsille. Kyseessä on "lasten omien voimavarojen ja selviytymiskeinojen laaja-alaista vahvistamista". Tarkoituksena on ehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua ja hyväksikäyttöä, pahoinpitelyä, lähisuhteiden väkivaltaisuutta ja kiusaamista.

Erityisen tärkeää on turvataitojen opettaminen erityistä tukea vaativille lapsille. Heillä on usein heikko itsetunto ja paljon kokemuksia epäonnistumisesta. Erityistä tukea vaativat lapset haluavat tulla hyväksytyiksi ja saada osakseen muita vähemmän arvostusta. He haluavat miellyttää ja olla pidettyjä, eikä heillä välttämättä ole taitoja toimia uhkaavissa tilanteissa. Niinpä he ovat alttiimpia hyväksikäyttötilanteille.

Käytännön harjoituksissa treenataan itsearvostusta, itsetuntemusta, tunteiden tunnistamista ja opitaan, että kaikki tunteet kuuluvat ihmisen elämään ja ovat sallittuja. Yhdessä mietitään, mitä voi tehdä kun pelottaa, mikä auttaa silloin selviämään. Huolista ja kiusaamisesta voi ja pitää kertoa aikuisille. Lapsille opetetaan myös käytännönläheisiä turvaohjeita: älä avaa ovea, jos olet yksin kotona; mitä tehdä, jos eksyt, sinua seurataan tai kohtaat uhkaavasti käyttäytyvän ihmisen tai mitä tehdä, jos tuntematon pyytää mukaansa tai autoonsa.