Picassolla oli sininen ja punainen kausi. Minulla taas on ollut puoli vuotta mascarponekausi. Uusien ruoka-aineiden kokeilemisen suhteen olen melko hidas ja konservatiivinen, siksipä mascarponejuustokin on minulle melkoisen tuore tuttavuus. Sen löydettyäni paluuta entiseen ei ole ollut. Ennen tapasin väsätä suomalaisittain tavanomaisia hyydykekakkuja, joissa purkki Hovi-tuorejuustoa, kevytvispiä sekä varsinaiset makuainekset hyydytettiin kokoon liivatteella. Kakut olivat toki hyviä, mutta ainahan niistä pystyi peitto-operaatioista huolimatta aistimaan liivatteen tuoman sivumaun. Kaikki nuo kakkureseptit voisi varmasti toteuttaa myös mascarponejuustolla, mutta jotenkin liivatteen lisääminen mascarponeen tuntuisi sen raiskaamiselta. Mascarpone yksinkertaisesti tuo kaikki leivontajutut suurempaan kertaluokkaan niin maun kuin energiasisällönkin puolesta.

Eilen kokeilin omenapiirakan taittamista mascarponella. Todella hyvää tuli. Tämä piiras on parhaimmillaan kylmänä.

OMENA-MASCARPONETORTTU

8 annosta

Pohja:
125 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 sitruunan kuori raastettuna
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
4-5 omenaa
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 sitruunan mehu

Juustotäyte:
1 prk mascarpone-juustoa
3 keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl kermaa

Kuori ja lohko omenat. Sekoita omenien sekaan kulhossa sokeri, kaneli, kardemumma ja sitruunan mehu. Anna omenoiden maustua sillä aikaa kun valmistat taikinan ja juustotäytteen.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri ja lisää kananmuna. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos sekä sitruunan kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa ja taputtele se sitten korkeareunaiseen piirakka- tai torttuvuokaan pohjalle ja reunoille.

Sekoita mascarpone-juustoon keltuaiset, sokerit ja kerma. Kaada omenalohkot siivilään ja valuta liiat nesteet pois. Asettele omenat murotaikinapohjan päälle ja kaada lopuksi päälle vielä juustoseos. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.