564793.jpg
"Vankalla kokemuksella ja avaralla sydämellä", sanoo kirjan takakansi. Minä sain näppylöitä tästä kirjasta, joka haluaa esiintyä guruna mutta on tasoltaan alta ovenrivan. Asioista voi muodostaa omia mielipiteitään, mutta tutkittu lääketieteellinen, lastenpsykologinen ja -psykiatrinen tieto on huomattavan paljon mutua arvokkaampaa.

Tämä kirja on laadittu oppaaksi kaikille vanhemmille. Vanhempien oletetaan olevan lapsiperheiden ja tervejärkisten maailmasta huomattavan irrallaan. Millaisia neuvoja tämä kirja sitten sisältää? Kirja kertoo, että jokaisen lapsen kannattaisi sairastaa vesirokko. Näin lapsen ei tarvitse saada aikuisena vesirokkoa eikä vyöruusua (!). (Vesirokkorokotuksesta kirja ei ole kuullutkaan.) Kotisynnytys on yhtä turvallinen kuin sairaalassa tapahtuva synnytys. (Kymmenen minuutin hapenpuute ei ilmeisesti aiheuta Ruotsissa aivovauriota. Tai sitten sillä ei ole väliä. Tärkeintähän ei ole terve äiti ja lapsi, vaan äidin oikeus toteuttaa naiseuttaan synnyttämällä itselleen mieluisella tavalla. Sitä paitsi tämän kirjan mukaan suurin osa kehitysviivästymistä on vain pikkusieluisten terveydenhuollon ammattilaisten halua kategorisoida lapsia.) Korvatulehdukset talttuvat yleensä sipulikääreellä. Maitohampaat irtoavat jo viisivuotiaana. Päiväkodin valinnassa oleellista on perehtyä steinerismiin, Reggio Emiliaan ja Montessoriin. Nykykoulussa läksyt nojautuvat paljon vanhempien läsnäoloon. Monet läksyt vaativat
vanhempien täyttä panosta. (Sic. Kaksi edellistä lausetta ovat sanatarkkoja lainauksia.) Päänsärky voidaan luokitella kahteen luokkaan: primaariseen ja sekundaariseen. Kirja kertoo lähes kymmenen sivua siitä, miten vanhemmat voivat valita lapsensa sukupuolen. Kirjassa käsitellään myös alkoholismia, perheväkivaltaa, sisarpuolten välisiä seksisuhteita ja niin edelleen. Kirjassa ei kuitenkaan käsitellä lapsen normaalin motorisen, kognitiivisen tai vaikkapa moraalisen kehittymisen vaiheita tai aikataulua. Siinä kohdin kun kirja kertoo murrosikäisten itsemurha-ajatusten olevan normaaleja ja asiaankuuluvia, minua alkoi itkettää. Tämä kirja EI ole sopiva opas vanhemmuuteen ja lapsenkasvatukseen.